Chișinau este definiția escapadei de weekend sau a unui city break nici prea aproape, nici prea departe de casă. Într-o zi parcurgi principalele atracții culturale, iar a doua zi o poți rezerva pentru o escapadă rustică către cramele din împrejurimi și un somn odihnitor în sonată de greieri și adiere de struguri.
Am pregătit o listă a obiectivelor turistice, variante avantajoase de transport și opțiuni cozy de cazare. În acest ghid turistic ne-am gândit la toate și la ceva în plus.
Cum ajungi în capitala Moldovei
Top 8 obiective turistice din Chișinău
Variante de cazare
Unde mănânci ceva bun în Chișinău
Crame și împrejurimi moldovenești
De unde cumperi suveniruri
#BineDeȘtiut despre Chișinău
Cum ajungi în capitala Moldovei
Este simplu și relativ accesibil să ajungi la Chişinău. Cu maşina personală drumul durează aproximativ 7 ore, iar tranziția se face prin punctul vamal Albița. Dacă nu vrei să te complici cu mașina personală, ai alte 3 variante de transport spre Chișinău:
Avion București – Chișinău
Preţurile biletelor variază între 100 şi 150 euro, dar sunt șanse să găsești un zbor low cost cu compania aeriană națională Air Moldova. Avantajul? Este rapid și comod.
Autocar București – Chișinău
Cel mai convenabil este să iei un autocar de noapte și să ajungi la destinație dimineața, devreme. Aici îți poți rezerva locul în autocar, în funcție de ora de plecare preferată. Prețul biletului variază între 70 și 80 de lei, iar durata călătoriei este de aproximativ 9 ore. Punctul de plecare este Autogara Filaret. Avantajul? Accesibil și relativ rapid.
Tren București – Chișinău
În fiecare zi, mai multe trenuri pornesc din București către gara din Chișinău. Prețul unui bilet în cabină de dormit pornește de la 19 euro, iar drumul durează aproximativ 12 ore. Avantajul? Dincolo de perdeluțele colorate de la geam se desfășoară priveliști uimitoare.
Top 8 obiective turistice din Chișinău
Oraş al contrastelor și al îmbinărilor culturale, capitala Republicii Moldova se remarcă prin influenţele europene și sovietice. Pregătește-te să te pierzi timp de câteva ore prin trecutul fascinant al Moldovei.
#1 Muzeul Național de Artă
Muzeul îmbină colecțiile de artă națională cu cele de artă universală, expoziții tematice și evenimente speciale pentru iubitorii de artă și de frumos. Exponatele marchează mai multe momente din istoria antică, medievală și contemporană, iar clădirea emană măreție din toate colțurile. Vrei să arunci o privire? Explorează interiorul printr-un tur 3D.
#2 Muzeul Național de Istorie a Moldovei
Fațada în stil rusesc, alături de elementele speciale din grădina, precum leagănul din lemn, un elicopter parcat sau căsuța tradițională din chirpici, sunt cadrele perfecte pentru fotografii de social media. Iar în interior, vei găsi colecții de artefacte, monede, armament și armuri, fotografii și multe alte comori. Biletul de acces costă 10 MDL, echivalentul a 2,5 lei românești.
Colecţiile reflectă istoria, tradițiile și evoluţia societăţii de pe teritoriul Basarabiei, iar mai târziu de pe teritoriul Republicii Moldova.
#3 Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală
Unic din punct de vedere arhitectural prin designul său oriental, acesta este cel mai vechi muzeu din Moldova. Găzduiește colecții dedicate florei și faunei, precum și obiceiurilor și tradițiilor. Printre numeroasele exponate, nu rata scheletul complet al unui Deinotherium giganetum, un animal preistoric gigant asemănător mamutului.
Biletul de acces este 10 lei pentru adulți. Alte atracții în perimetrul muzeului sunt Vivariul – o expoziţie permanentă de păsări rare, decorative şi exotice, peşti şi reptile și Grădina Botanică – unde vei regăsi plante rare și vegetație de pe teritoriul Republicii Moldova.
#4 Muzeul Satului Chișinău
Mașina timpului te duce direct către satul basarabean de acum mai bine de trei secole. Compus din șase zone etnografice și aproape 200 de de monumente autentice, precum mori de vânt, biserici, gospodării, hanuri și crâșme tradiționale, o plimbare agale prin muzeu va fi ca o călătorie în timp și spațiu.
#5 Arcul de Triumf
Chișinăul are propriul monument de triumf în centrul orașul, de aproximativ jumătate din înălțimea celui din București, însă la fel de impunător și important istoric. Construcția comemorează victoria armatei ruse asupra turcilor și flutură steagul moldovenesc.
#6 Parcul Ștefan cel Mare
Poate cel mai viu loc de întâlnire și de relaxare din oraș, parcul este centrul social din Chișinău. Aici se organizează recurent evenimente culturale printre salcâmi și fântânile artizanale. În interior vei găsi statuia lui Ștefan cel Mare și a scriitorului rus Aleksandr Puşkin, alături de alte 12 busturi ale unor figuri literare române pe Aleea Clasicilor.
Alte spații verzi faine din Chișinău sunt Valea Morilor cu un lac, plajă și muzică jazz și parcul Dendrarium, unde poți să faci sport, să înalți un zmeu, să explorezi iazurile cu nuferi sau să privești veverițele.
#7 Catedrala Naşterea Domnului
Catedrala metropolitană se remarcă prin clopotniţa aflată la înălțime și arhitectura clasică rusească. Parcul este un punct de întâlnire și o oază de odihnă pentru localnici.
#8 Casa-muzeu Puşkin
Acesta este locul în care poetul național al Rusiei, Alexandru Pușkin, a petrecut trei ani în exil. Poți vizita căsuța lui minusculă, plină de mobilier original și obiecte personale, inclusiv un portret al poetului lui preferat, Byron, pe biroul său de scris. Există, de asemenea, un muzeu literar cu trei camere într-o clădire cu vedere la casa-muzeu, care documentează viața dramatică a lui Pușkin.
Poate fi vizitată zilnic între orele 10:00 și 16:00.
Variante de cazare
În ceea ce privește odihna, în Chișinău găsești opțiuni de cazare variate și foarte accesibile. Poți opta pentru un hotel de câte stele dorești, un hostel cu vibe de studenție sau un Airbnb cozy. Nouă ne-au atras atenția două apartamente luminoase și primitoare, situate chiar în centrul orașului.
Acest apartament elegant acomodează până la 3 oaspeți, iar acesta este puțin mai încăpător și însorit. Ambele apartamente au un design interior aparte și foarte îngrijit, iar o noapte de cazare nu costă mai mult de 80 de lei.
Unde mănânci ceva bun în Chișinău
Cu o istorie culinară care a împrumutat ce era mai bun din bucătăria românească și cea rusească, în Chișinău se găsesc restaurante de înaltă calitate și vinuri delicioase locale.
Dacă vrei să te simți de-al locului, trebuie să mănânci ca un localnic. Iar dacă ești în trecere prin Chișinău, streed food-ul este rapid, popular și chiar delicios. Banița din Barabia este o patiserie yummy cu specific bulgăresc. Iar la Oky Doky Cafe găsești delicii dulci și sărate, burrito sau hot dog, brioșe, gogoși sau fursecuri. Orice ai alege, nu vei fi dezamăgit.
Seara răsfață-ți papilele gustative la un restaurant celebru. Cel mai faimos dintre toate este KIKU Steak & Wine, inclus în lista publicației internaționale Buzz Feed într-un articol despre cele mai bune 31 de restaurante din lume. Alte variante demne de încercat sunt Creme de la Creme și simpaticul local Gălbenuș cu alternative delicioase pentru vegani.
Crame și împrejurimi moldovenești
Deși vei găsi numeroase magazine de vinuri și baruri dedicate culturii vinului în Chișinău, dacă dorești o experiență adevărată trebuie să vizitezi una dintre cramele din împrejurimi. Mileștii Mici și Cricova sunt cele mai populare.
Moldovenii se mândresc ca țara lor are forma unui ciorchine de struguri pe hartă și pe bună dreptate. Vinurile din regiune sunt apreciate drept unele dintre cele mai rafinate.
#1 Crama Cricova, patrimoniu cultural național al Republicii Moldova
La Cricova turiștii se aventurează într-un oraş subteran ca un labirint lung de 180 km. Turul se ține în mai multe limbi de circulație, iar deplasarea se face cu ajutorul unor trenulețe subterane. Excursia durează aproximativ 1h 30 minute, răstimp în care turiștii află procesul de fabricație al vinului, vizionează un scurtmetraj despre cramă în sala cinema și participă la degustări, în funcție de pachetul pe care îl achiziționează. Prețurile variază de la 45 de lei la 300 de lei.
#2 Crama Mileștii Mici, oraș subteran în Cartea Recordurilor Guiness
Galeriile subterane măsoară o lungime de peste 200 de km și adăpostesc cea mai mare rezervă de vinuri din lume. Astfel, crama a intrat în Cartea Recordurilor Guiness pentru milioanele de sticle de colecție, conservate bine la răcoare.
Excursiile ghidate te vor plimba de-a lungul butoaielor de stejar și al sticlelor prăfuite ce ascund vinuri de colecție, în conformitate cu tradiţiile vechi moldoveneşti. Printre soiurile de vin fabricate se regăsesc Pinot, Muscat, Fetească și Trandafirul Moldovei.
#3 Vinăria Asconi, decor rustic și vinuri cu ștaif
Degustările de vin sunt cu atât mai speciale într-un decor de basm basarabean. Pe lângă excursiile ghidate prin vie, degustări, evenimentele speciale și mese copioase în restaurantul cu decor rustic, vinăria lucrează de zor la un complex hotelier compus din căsuțe tradiționale.
De unde cumperi suveniruri
În primul și primul rând, nu pleca de la crame fără un suvenir. Atenție însă, sunt restricții la graniță cu privire la cantitatea de vin pe care vrei să o aduci în țară, însă cu 2 sticle nu vei avea probleme.
Cât despre sesiunea de shopping din Chișinău, sufletul negustoresc al orașului se află în Piața Centrală Chișinău. De la fructe și legume proaspete, nuci uscate, miere, pește, pâine pe vatră, vin sau țuică până la îmbrăcăminte și articole de uz casnic, vei găsi aproape orice în piață. Majoritatea produselor sunt locale, iar prețurile sunt negociabile.
La doi pași de aici, aterizezi la talciocul de pe Calea Moșilor de unde poți cumpăra vinuri și rachiu de casă, produse artizanale și dulciuri delicioase.
Pe bulevardul Ștefan cel Mare, între Teatrul Național de Dramă Mihai Eminescu și Sala Organelor, Piața Artelor este o piață în aer liber care vinde suveniruri și produse hand-made autentice, de la haine și bijuterii, până la antichități de influență sovietică, ceramică și instrumente muzicale.
#BineDeȘtiut despre Chișinău
Perioada ideală de călătorit în Chișinău cuprinde lunile de primăvară și începutul de toamnă, când temperaturile sunt optime și te poți plimba relaxat.
Poți plăti cu cardul în majoritatea magazinelor, dar e indicat să schimbi valută pentru buticuri, bilete de transport în comun și alte mărunțișuri. Ca să-ți faci o idee, 1 leu moldovenesc este echivalentul a 2,5 lei românești.
Din păcate, orașul nu este dotat pretutindeni cu rampe pentru persoanele cu dizabilități.
Nu departe de noi, peste graniță de Prut, găsești o destinație de vacanță mai puțin explorată de români. Nu ai nevoie nici de resurse financiare substanțiale, nici itinerarii elaborate ca să te lași uimit de altfel de meleaguri românești.
Sursă foto: Unsplash, Shutterstock